3D Yazıcılarla Yapılan Evlerin Avantajları
3D baskı teknolojisi son dönemde dünyayı değiştiren teknolojik gelişmelerden biri olarak öne çıkıyor. Sağlıktan arabaya birçok alanda kullanılan teknoloji, bina alan içerisindede kullanılmaya başlandı.
3D baskılı evler klasik inşaat prosedürlerini takip ediyor sürdürülebilir, uygun maliyetlialternatif sunduğu için departmanda adeta bir devrim yaratıyor.
3 boyutlu yazıcılarla evler nasıl yapılıyor?
3D konutların yapım süreci, klasik yapılardan farklıdır ve en başta rastgele bir kalıp kullanılmaz. özel yazılım kullanmaya başlar. Tasarım aşaması tamamlandıktan sonra devasa robot 3D yazıcı ekstrüzyonları şantiye alanına yerleştirilir.
Yaklaşık olarak 12-13 ton ağırlığında büyük matbaa; Evin temelini, duvarını, tavanını ve çatısını yerinde basabilir. Yani prefabrik evlerde olduğu gibi evin bazı bölümleri depodan hazır getirilmiyor. 6-7 saat makine montajından sonra direk yer üstüne kurulur.
Bu harika baskı makinesi; Beton, toprak, kum, kireç gibi birçok malzeme ile desteklenebileceği gibi özel polimerler veya geri dönüşümlü malzemelerle de desteklenebilir. Bu sayede temeller, duvarlar, sütunlar ve merdivenler birçok hane üyesikolayca daha sağlam oluşturabilir.
Bu şekilde bir mesken inşa edilirken sadece mesken elektrik, su ve tüketim sistemi Pencere ve çatı yerleşimleri gibi durumlarda personel alımı gerekmektedir. 3D yazıcı kalan tüm işleri normal inşaattan daha kısa sürede tamamlar.
3D konutların birçok yönden büyük avantajları vardır.
Tabii bu yöntem verimlilik ve üretkenlik artıyor. İlk aşamadan başlayarak bire bir planlı ve programlı ilerleme, tasarım hataları ve işçi yaralanmaları gibi durumları en aza indirir. Klasik şantiye yollarında mesken yapmak aylar alıyor ama 3 boyutlu dev yazıcılar sayesinde bu süre meskenin büyüklüğüne göre birkaç hafta hatta birkaç güne kadar inebiliyor.
3 boyutlu konutlar çevre için de oldukça faydalıdır. Ekipman kullanımını en aza indiren bu sistemde; doğal, organik veya geri dönüştürülmüş malzemelerkullanıldığında, daha az atık üretilir ve karbon ayak izi azalır.
Ancak 3D yazıcılar, yüksek güç tükettikleri için inşaat maliyetlerini artırabilir.
Ancak bu işlemde kullanılan devasa makinelerin fiyatları yüksek olduğu için klasik şantiye yollarına göre maliyetler daha da artabilmektedir. 3D yazıcı teknolojisi henüz geliştirme aşamasında olduğu için kullanılan bazı malzemelerin kalitesi, standartları karşılamadı.
Bu konutlar sarsıntıya dayanıklı mı?
3D yazıcılar, klasik yapım teknikleri ile yapılan ve prefabrik evlerde kullanılan evlerin titreşim direnci. malzemenin kalitesineve evin tasarımına bağlıdır.
3D yazıcı teknolojisi evlerin duvarlarını ve diğer yapısal elemanlarını bir bütün olarak oluşturduğu için konutlar diğer konutlarla kıyaslanmaktadır. daha güçlü bir yapıya sahip olabilir. Özellikle klasik hesaplar yapılarak üretilen duvarlara klasik hesaplar yapılmaktadır. demir takviyeli, beton esaslı malzemelerbinanın depreme dayanıklılığı arttırılabilir.
3 boyutlu yazıcılarla yapılan evlerin fiyatları ne kadar?
Bu teknolojinin şu anda geliştirme aşamasında olması nedeniyle maliyetlerdeki dalgalanmalar yaşanabilir. Tüm konut türlerinde olduğu gibi 3D yazıcılar ile inşa edilen konutlarda da büyüklük, kullanılan malzemeler, yapım süreci gibi birçok faktör fiyatları etkiliyor.
3D baskılı konut inşaatı 10.000 ila 400.000 dolar arasında maliyet 200.000 TL-7.500.000 TL arasında değişmektedir. Bir kereden fazla, bu fiyatlandırmaya yalnızca inşaat maliyetleri dahildir. Yani vergiler, aydınlatma, sıhhi tesisat, boya ve döşeme gibi ek maliyetler dahil değildir.
Kaba bir hesap yaparsak bağımsız 3+1 150 metrekare Boyut olarak bir 3D konutun üretim süresi ortalama olarak 1 hafta kadar sürmektedir. eğer maliyet 16-17 bin dolaryani cari kur ile 300.000 Türk Lirası civarındadır.
Bizim ülkemizde İstanbul Büyükşehir Belediyesi 3D konutlar inşa ettiğine dair haberler vardı. Ancak yeni olarak bu şekilde konut üreten bir firma bulamadık. Vermiş olduğumuz bu fiyat yurtdışındaki firmalar baz alınarak verilmiştir.